Geenitupakka - ei savua ilman tulta
Ote Kumppani-lehdessä 1/2005 ilmestyneestä artikkelista
30.1.2005 Suomeen on tuotu ja tuodaan ehkä vieläkin geneettisesti muunnellusta tupakanlehdestä tehtyjä savukkeita. Yksikään viranomainen ei valvo asiaa.

Maailman toiseksi suurin tupakkajätti BAT (British American Tobacco) on tuonut Suomeen geneettisesti muunnellusta tupakasta tehtyjä savukkeita, jotka tunnetaan koodinimellä Y-1. Tupakkalaji kehiteltiin Brown & Williamson -yhtiön laboratorioissa Yhdysvalloissa, mutta siemenet vietiin laittomasti Brasiliaan, jossa geenitupakkaa varsinaisesti viljeltiin. BAT markkinoi tupakkaa savukkeissaan ympäri maailmaa, myös Suomessa, kertomatta asiasta kuluttajille, ainakin 80-luvulla.

Kukaan ei tällä hetkellä voi varmuudella sanoa, kuinka suurilla hehtaarimäärillä kehitysmaissa viljellään geneettisesti muunneltua tupakkaa. Mutta se tiedetään, että geenilajeja on viety Kiinan ja Zimbabwen kaltaisiin suurtuotannon maihin, tai niitä on kehitelty näissä maissa.

Maailman johtaviin tuottajiin kuuluvassa Brasiliassakin geeniviljely jatkunee edelleen. Geneettisesti muunneltua tupakkaa on siis hyvin todennäköisesti monissa tupakkamerkeissä huolimatta kaikista virallisista vakuutteluista ja esimerkiksi Zimbabwen tupakanviljelijöiden vuoden 2002 päätöksestä, ettei maassa kasvateta geenilajikkeita.

Geenitupakkaan liittyvät kaikki samat vaarat kuin muihin geneettisesti muunneltuihin kasveihin. Ne voivat muun muassa saastuttaa alkuperäislajien perimän ja levittää vastustuskykyä kasvinsuojelumyrkyille eli synnyttää niin sanottuja superrikkaruohoja. Geenien siirtämiseen käytetty tekniikka voi kehittää bakteerit vastustuskykyisiksi antibiooteille. On todisteita siitä, että geenitekniikka lisää, ei suinkaan vähennä, kasvimyrkkyjen käyttöä.

Kirjoittaja Suvi Arapkirli on toiminut suomalaisten terveysjärjestöjen Savuton ympäristö -kampanjan tiedottajana.

Koko artikkeli: http://www.kepa.fi/uutiset/talous/3922