Gm-kritiikki johti brittitutkijan erottamiseen
Ote Ydin-lehdessä 3/2000 ilmestyneestä artikkelista 
"Britannian geenisodassa toimittajat maalitauluna"
9.12.2000 Isossa-Britanniassa käydään keskustelua geenisadoista.
Jotkut joutuvat vain maksamaan sanansa vapaudesta muita kalliimman hinnan.

Pääministeri Tony Blair on asettautunut tukemaan erittäin julkisesti ja brittiläisittäin katsottuna suorastaan kiihkoisasti biotekniikkaa ja geneettisesti muunneltuja satokasveja. Kolmen valtavuotensa aikana Blair on joutunut kuitenkin muuttamaan geneettisen uskonjulistuksensa sävyä - pakosta.

Mielipidetiedustelut osoittavat kerta toisensa jälkeen, että brittien suuri enemmistö ei halua syödä geneettisesti muunnelluista sadoista jalostettua ruokaa. Hallituksen omat johtavat tiedeasiantuntijat ovat viimeisen vuoden sisään kehottaneet hallitusta hidastamaan tahtia, jolla geenisatojen viljelyä laajennetaan Britanniassa. Ja ympäri maata suoran toiminnan liikkeen jäsenet ovat järjestäneet onnistuneita tempauksia, joiden aikana koepelloilta on käyty repimässä ylös "biologiseksi saasteeksi" kuvattuja geenimuunneltuja kasveja.

Mutta useimpien kriitikoiden mielestä Blairin ja hänen hallituksensa otteissa on muuttunut vain sävy, ei toiminta. Yhtenä pienenä esimerkkinä voi viitata siihen, että luomuviljelyn tuki on edelleen murto-osa perinteisen maanviljelyn tukiaisista, vaikka luomutuotteiden kysyntä ylittää jatkuvasti tarjonnan.

Tutkija ohitettiin

Skotlantilaisessa Rowett Research Institute -tutkimuslaitoksessa työskennellyt, kasvimyrkkyihin erikoistunut tutkija Arpad Pusztai osoitti rottakokeillaan, että geneettisesti muunnellut perunat voivat vahingoittaa nisäkkäiden ruoansulatusta, sisäelimiä ja aivoja sekä alentaa yleistä vastustuskykyä.
Pusztai kertoi huolestuttavista tutkimustuloksistaan tv-ohjelmassa elokuussa 1998. Ensin tutkimuslaitoksen johto tuki ja puolusti Pusztaita, mutta kääntyi sitten häntä vastaan ja teki kaikkensa, jotta Pusztain tieteellinen uskottavuus saataisiin murennettua. Laitoksen johtaja jopa selitti alentavaan sävyyn Pusztai-paran "sotkeutuneen tiedoissansa", vaikka johtaja itse antoi vääriä tietoja lehdistölle tutkimuksen kulusta.

33 vuotta laitoksessa työskennellyt, omalla alallaan "maailman johtavaksi" tiedemieheksi kutsuttu Pusztai kertoo Ecologist-lehdessä, miten laitoksen johtaja kohteli häntä tämän kelkankäännön jälkeen: "Kaikki datani takavarikoitiin. Kaikki puheluni käännettiin suoraan hänelle ja sähköpostiani tarkkailtiin. Sitten johtaja kirjoitti minulle useita kirjeitä, joissa hän uhkaili minua oikeudenkäynnillä, jos puhuisin työstämme kenellekään Rowettin sisällä tai ulkopuolella. Hän varoitti muita työntekijöitä vakavista seurauksista, jos he puhuisivat kanssani."

Niin, ja Pusztai erotettiin.

Nyt Pusztai on saanut alkuperäisen tutkimuksensa vihdoin julki arvostetussa lääketieteellisessä aikakauslehdessä, The Lancetissa. Lancetin päätoimittaja kertoi, että Britannian tiedeakatemian jäsen yritti estää jutun julkaisun.

Pusztai ei ole vain rohkean iäkkään miehen surullinen tarina - Pusztai sai sydänkohtauksen jupakan aikana - vaan se kertoo tilasta, mihin niin sanottu riippumaton tiede on ajautunut.

"Millaisen esimerkin tämä antaa nuorille tutkijoille, kun he näkevät miten minua, riippumatonta vanhempaa tutkijaa vastaan hyökätään, vaikka en kuulu mihinkään painostusryhmään, en saa mitään taloudellista hyötyä olinpa gm-tuotteiden puolesta tai vastaan ja vaikka minulla on näytöt erittäin huomattavista tieteellisistä saavutuksista .... Teollisuutta palvelevan tiedemiehen tilanne on nykyisin kiistattoman selvä: hän ei saa toimia vapaasti vaan hänet palkataan tekemään tietty työ, jonka laajuus ja tavoite sanellaan ja jonka suorittamista valvotaan tarkasti." sanoo Pusztai Ecologist-lehdessä.

Pusztai kirjoittaa, että yliopistojen ja valtiollisten tutkimuslaitosten tutkijoilla eivät asiat ole juuri lainkaan paremmin. Pusztai uskoo, että biotekniikkayrityksillä on "kuristusote" geneettisestä tutkimuksesta. Tämä on hänestä suurin syy siihen hämmästyttävään asiaintilaan, että tieteellisistä julkaisuista löytyi viimeisen 17 vuoden ajalta vain yksi tutkimus gm-satojen ravinnollisista vaikutuksista - ennen hänen omia kuumia perunoitaan.

Kirjoittaja Suvi Arapkirli on Lontoossa asuva vapaa toimittaja.
Ydin-lehdessä 3/2000 myös muita aiheeseen liittyviä artikkeleita.

Lisää artikkeleita tohtori Arpad Pusztain koko Britanniaa kuohuttaneesta tapauksesta osoitteessa http://www.btinternet.com/~clairejr/Pusztai/puszta_1.html