Kansalaisjärjestöt vaativat 
gm-puiden kieltämistä
Eduskunnassa gm-kriitikoiden ja puolustajien keskustelua
Tiedote
1.6.2004
In English
Ekometsätalouden liiton, Kansalaisten Bioturvayhdistyksen ja Maan ystävien Global Ban on GM trees -kampanja luovutti tänään eduskuntaryhmille kansalaisadressin gm-puiden kieltämiseksi. Adressissa vaaditaan luopumista gm-puiden käyttöönotosta ilmastonmuutoksen torjumisen keinona.

"Milanon ilmastokokouksessa tehtyä päätöstä sisällyttää gm-puut osaksi ilmastonmuutoksen torjumista voi luonnehtia Rion Biodiversiteettisopimuksen ja Cartagenan pöytäkirjan vastaiseksi", toteaa Maan ystävien puheenjohtaja Leo Stranius.

"Geenimuunnellut puut ovat sen kokoluokan riskitekijä, että todistustaakka tulee varovaisuusperiaatteen mukaan olla gm-puiden kehittäjällä. Ennen eduskuntavierailua järjestöjen järjestämään infotilaisuuteen ei kuitenkaan valitettavasti taaskaan saatu paikalle gm-tekniikan voimakkaimpia puolestapuhujia", pahoittelee Ekometsätalouden liiton kampanjakoordinaattori Hannu Hyvönen.

"Ekosäätiön ja Osmo Kuusen mainostama kukkimaton gm-koivu ei ole ratkaisu siitepölyn allergioiden ehkäisyyn sillä siitepöly leviää kyllä Suomeen aina Baltiasta ja Ukrainastakin asti", huomauttaa Kansalaisten Bioturvayhdistyksen puheenjohtaja Hannes Tuohiniitty.

Keskustelu eduskunnassa kansanedustajien ja kansalaisjärjestöjen välillä oli tiivistä.

"Tämä on ennakkotapaus siitä, missä kansalaisjärjestöt kutsuvat keskusteluun mukaan myös gm-puolestapuhujia", viittasi Heidi Hautala (vihr) paikalla olleeseen Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan asiantuntijan Osmo Kuusen läsnäoloon. Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Pentti Tiusanen (vas) antoi tukensa ajatukselle järjestää gm-kriitikoiden ja gm-puolestapuhujien sekä päättäjien välistä vuoropuhelua eduskunnan toimesta.

Ennen eduskuntatilaisuutta järjestettiin Postitalolla tiedotustilaisuus gm-puiden riskeistä. Tilaisuudessa näytettiin muun muassa video YK:n metsäfoorumissa järjestetystä kampanjan tapahtumasta. YK:n metsäfoorumille ja paikalla olleiden hallitusten edustajille luovutettiin sama adressi kuin tänään eduskunnassa.

Lisätietoja:
Hannu Hyvönen, Ekometsätalouden liito
Hannes Tuohiniitty, Kansalaisten Bioturvayhdistys, 044-3452111
Leo Stranius, Maan ystävät, 040-7547371

Lisätietoja kansainvälisestä vetoomuskampanjasta:
http://elonmerkki.net/forestforum