Gm-perunan kenttäkoepaikka paljastettu
Bioturvayhdistys vaatii vaarallisen kokeen välitöntä keskeyttämistä
Tiedote
26.7.2004
Kansalaisten Bioturvayhdistys on tänään Jokioisilla paljastanut paikallisille asukkaille ja tiedotusvälineille Boreal Kasvinjalostus Oy:n muuntogeenisen perunan kenttäkokeen tarkan paikan. Yhdistyksen aktiivit ympäröivät koealueen kylteillä yhdessä kokeesta huolestuneiden jokioislaisten ja forssalaisten kanssa.

Yhdistys paljasti tarkan paikan, jotta kenttäkokeiden salailu loppuisi.

Bioturvayhdistys vaatii, että Boreal Kasvinjalostus keskeyttää välittömästi tämän ympäristölle vaarallisen kokeen. Ko. gm-perunaan tehtyä geenimuuntelua ei paljasteta liikesalaisuuksiin vedoten, joten yksityiskohtaisen riskinarvioinnin tekeminen ei ole mahdollista. Kenttäkoeilmoituksesta käy kuitenkin ilmi, että riskejä ei ole tutkittu vaan ne kuitataan ympäripyöreillä vakuutteluilla, ilman tieteellisiä viitteitä.

Bioturvayhdistyksen puheenjohtajan Hannes Tuohiniityn mukaan tilanteen tekee varsin kummalliseksi se, että Boreal on pääosin valtion omistama yritys. "Valtaosa veronmaksajista suhtautuu geenitekniikkaan erittäin pidättyvästi, mutta kuitenkin heidät laitetaan jatkuvasti rahoittajan osaan näissä ympäristölle riskaabeleissa hankkeissa. Kuten Punkaharjun tapaus osoittaa kyse on myös mittavista taloudellisista riskeistä."

Yhdistys on erityisen huolissaan kokeen olemattomista turvajärjestelyistä. Koealue ei ole lainkaan aidattu ja sinne on vapaa pääsy kenellä tahansa ihmisellä tai eläimellä. Muuntogeenisen materiaalin vieminen pois alueelta tahallaan tai vahingossa on näin äärimmäisen helppoa.

Tietopaketti muuntogeenisestä perunasta löytyy täältä: www.bioturva.org/boreal/

Valokuvia tapahtumasta: gm0726a.jpg, gm0726b.jpg, gm0726c.jpg

Kenttäkoepaikka kartalla: kartta.gif
(© Maanmittauslaitos lupa nro 504/MYY/04)

Lisätietoja:
Hannes Tuohiniitty, puheenjohtaja
p. 044-3452111