Kampanja: gmo-vapaus Suomen vahvuudeksi
– maatalouspoliittinen selonteko unohtaa ottaa kantaa
Tiedote
18.10.2005
Tänään Helsingissä kampanjan aloittamiseen kokoontuneet järjestöt ovat sitä mieltä, että Suomessa tulisi säilyttää nykyinen suhtautuminen muuntogeenisiin organismeihin (gmo). "Suomella on kilpailuvaltti kädessään puhtaiden ja laadukkaiden elintarvikkeiden sekä kestävän metsätalouden maana. Gm-kasvit ja niiden tuomat riskit sekä epävarmuudet eivät tähän kuvaan sovi", esitti järjestöjen viestin kampanjan vetäjä Hannes Tuohiniitty.

Kampanja huomauttaa, että kuun lopulla eduskuntaan tulossa olevassa maatalouspoliittisessa selonteossa ei muuntogeenisiin organismeihin oteta kantaa lainkaan. Järjestöt toivovat kansanedustajien vaativan selonteon yhteydessä gmo-vapauden tietoista nostamista yhdeksi kestävän maataloutemme vahvuudeksi.

Kampanjan avauksessa puhunut vihreiden presidenttiehdokas ja kansanedustaja Heidi Hautala osallistui aktiivisesti EU:n gm-lainsäädännön tekoon. Hautalan mukaan kysymys gmo-vapaudesta on Suomen maatalouden tärkeä valinta ja uskoi sen nousevan esiin maatalouspoliittisessa selonteossa. Myöhemmin todennäköisesti tulossa oleva lainsäädäntö gm-rinnakkaiselosta herätti Hautalan kiinnostusta, koska silloin voidaan säätää myös gmo-vapaista alueista.

Valinta gmo-vapauden puolesta on tehtävä nyt, kun vielä on mahdollisuus valita. Kestävä gmo-vapaa maatalous on ilman muuta tulevaisuuden maataloutta, huomautti Pirkko Okkonen Biodynaamisesta yhdistyksestä.

Leo Stranius Maan ystävistä oli huolissaan päätöksenteon avoimuudesta. "Vieläkään ei Suomessa olla parlamentaarisesti keskusteltu millä lailla gm-organismeihin kannattaisi suhtautua. Hallituksen edustajat ovat kyllä olleet EU-päätöksenteossa yksi huolettomimmin gm-kasveihin suhtautuvista. Kohta keskustelu on turhaa, jos gm-kasvit ovat viljelyssä", Stranius huokaa.

Tavanomaisen viljelijän mielipide gm-kasveja kohtaan on vihtiläisen osa-aikaviljelijä Jaana Sohlmanin arvion mukaan yleisesti negatiivinen. Sohlman toivoi, että kampanja onnistuu lisäämään riviviljelijöiden tietoa aiheesta.

Kampanjaa toteuttavat alussa Biodynaaminen yhdistys, Kansalaisten Bioturvayhdistys, Maan ystävät ja Luomuliitto. Kampanja on avoin muillekin järjestöille. Tavoitteena on tuoda kysymys gmo-vapaasta Suomesta yleiseen ja poliittiseen keskusteluun sekä saada moni viljelijä, kunta, elintarvikeyritys, ravintola ja metsänomistaja julistautumaan gmo-vapaaksi.

Lisätietoja:
www.gmovapaa.fi
Hannes Tuohiniitty 044-3452111
gmovapaa <at> gmovapaa.fi