Tri Mae-Wan Ho: "gm-kasvit eivät ole turvallisia
– virtaava genomi syrjäyttää bioteollisuuden dogman"
Tiedote
29.11.2004
Sunnuntaina Suomeen saapunut iso-britannialainen biokemian tohtori, biofyysikko ja geneetikko Mae-Wan Ho piti lehdistötilaisuuden Helsingissä. Hän kertoi Bioturvayhdistyksen järjestämässä tilaisuudessa kuinka geenitekniikan turvallisuutta on perusteltu vanhentuneella suoraviivaisella käsityksellä geeneistä, jotka tuottavat ennustettavalla tavalla yhtä proteiinia.
- Kasvava määrä todisteita tukee käsitystä organismien virtaavasta genomista (fluid genome) ja siitä, että ympäristö vaikuttaa genomiin hyvin paljon.

Ho myös esitti tutkimustulosten perusteella, että geeninsiirtotekniikat tai kasveihin siirretyt geenit ovat aiheuttaneet useissa gm-kasveissa huolestuttavia muutoksia. Turvallisuustutkimuksissa on selvinnyt vaihtelevia reaktioita koe-eläimille ja ihmisille iho- ja hengitystieoireista aina munuaismuutoksiin ja koe-eläinten suurentuneeseen kuolleisuuteen asti.

Yhdeksi tärkeimmistä tutkimuksista Ho mainitsi ranskalaistutkijoiden vuonna 2003 tehdyn tutkimuksen viidellä kaupallisessa käytössä olleella gm-kasvilla. Tutkimuksessa selvisi, että kaikki gm-lajikkeet ovat tavanomaisia kasveja geneettisesti epävakaampia. Belgialaiset tutkijat varmistivat ranskalaistutkijoiden löydökset ja lisäksi huomasivat, että jotkut ko. lajikkeista eivät olleet edes yhteneväisiä eri erien kesken, eivätkä läpäisseet vaadittavaa yhteneväisyyttä varmistavaa DUS-testiä.

Ho päätti tilaisuuden painottaen, että ”Koko maailman viljelyalasta ainoastaan 1,3% on gm-kasvien viljelyä ja tämä lähes pelkästään neljässä valtiossa. Gm-kasvit eivät ole väistämätön kehitys! Panostaminen gm-kasveihin ja genomitutkimukseen on resurssien hukkausta. Sen sijaan tulisi tutkia kuinka eletään virtaavan genomin kanssa ja kehittää kestävää maataloutta.”

”Toivon, että Hon esiintyminen Suomessa saisi aikaan aktiivista keskustelua ja geenitekniikan puolestapuhujat voisivat vihdoin vastata esitettyyn kritiikkiin”, kertoi Bioturvayhdistyksen puheenjohtaja Hannes Tuohiniitty.

Hon kiertue Suomessa jatkuu keskiviikkoon asti. Maanantai-iltapäivänä Ho esiintyi Tampereen yliopistolla pidetyssä tilaisuudessa ja illalla kuluttajille suunnatussa tilaisuudessa. Tiistai-iltana Ho esiintyy Helsingissä eduskuntatalon lisärakennuksessa järjestettävässä tilaisuudessa. Tiedotusvälineet voivat osallistua tilaisuuksiin tai sopia henkilökohtaisen haastatteluajan.

Lisätietoja kiertueesta ja taustamateriaalia: www.bioturva.org sekä 044-3452111.

Lehdistötiedote kiertueesta 
Taustatietoa Mae-Wan Hosta 
Miksi gm-kasveja ei tulisi viljellä 
Kalvoja Hon esityksistä (PowerPoint, 700 kt) 
Kalvoja lehdistötilaisuudesta (PowerPoint, 600 kt)

Luentotilaisuudet:
  Helsingissä su 28.11. ja ti 30.11. 
  Tampereella ma 29.11.